Rengör dina sminkborstar

Vissa är sådär överdrivet duktiga med att rengöra sina sminkborstar efter varje användning. Jag, å andra sidan, känner mig stolt om jag lyckas rengöra borstarna åtminstone en gång varannan vecka. Det är dock alldeles för lite och för att hålla borstarna fräscha och fria från bakterier, en ordentlig rengöring en gång i veckan är att föredra. Hur ofta du behöver rengöra dina borstar beror naturligtvis även på vad det är för smink du använder dig av och hur ofta du sminkar dig.

Idag finns det sminkborstar för precis allt. Det finns borstar för ögonskuggor i alla olika former och storlekar, men det finns även borstar för highlighter, foundation, puder, rouge och mer därtill. Om man inte rengör sina sminkborstar är risken för bakterier och smuts väldigt stor. Många gör misstaget att tro att det inte gör något, men sanningen är att smutsiga sminkborstar kan leda till att du får stora problem med din hy. Det är egentligen väldigt enkelt att rengöra sminkborstar och därför bör man inte hoppa över detta i onödan. Här nedan berättar jag hur jag själv går tillväga.

Så rengör du sminkborstar

Oavsett om det är äkta borstar eller syntetiska brukar jag tvätta borstarna på samma sätt. Här rekommenderar jag att du börjar med att blöta alla borstar ordentligt. Många gillar att använda sig av plattor som gör rengöringen enklare, medan andra föredrar att använda sig av det egna händerna och handflatan. Blöt borstarna och använd sedan diskmedel för syntetiska borstar och vanligt schampo för borstar med äkta hår. Se till att du får bort all färg från borstarna innan du avslutar med att skölja rent. Låt sedan borstarna självtorka liggandes på en handduk.

Obs! Använd endast ljummet vatten. Varmt vatten kan mjuka upp limmet och få stråna att släppa från borsten. Det gäller för både äkta och syntetiska alternativ.